Miód pitny

Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których posiłków.

Wino Słowacja

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić również z winem różowym.

wino bag in box

Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara norma powiada, iż do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana bądź z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.