Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród wielu opcji, które proponuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do makaronu. czytaj Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, tortellini, ravioli oraz liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film