Meandry kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego przeróżne tradycje, składniki i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które banalne są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, że najistotniejszym oraz najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z różnorodnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma właściwie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest smaczna i sycąca.